Ahad, 25 April 2010

JANGAN MEMISKINKAN DIRI - NANTI ALLAH RESTUI

Apalah dah jadi dengan masyarakat kita hari ini. Terlalu bergantung kepada bantuan kerajaan. Tak apalah jika memang layak menerima bantuan disebabkan kekurangan kemampuan hatta hidup susah. Tetapi anehnya terdapat ramai juga orang yang merasakan dirinya layak waima sekali pun mereka sebenarnya tidak layak. Alasannya mereka juga pengundi.

Memang benar semua warganegara yang telah mencapai umur 21 tahun dan telah mendaftar kepada SPR diangap layak mengundi. Namun bukan itu kriteria yang melayakan seseorang menerima bantuan khususnya di bawah program rakyat termiskin dan sekarang ini dikenali sebagai E-Kasih.

Senario yang berlaku sekarang, ramai juga pesara dan bakal pesara kerajaan yang ingin menikmati bantuan injin sangkut dan perahu, bantuan yang diberikan kerajaan kepada kaum Nelayan. Kononnya nak menyambung kehidupan dengan menjadi nelayan.

Persoalannya, mampukah mereka menjadi nelayan? Apakah kedudukan mereka semasa berkhidmat dengan kerajaan? Kalau pencen bulanan pun lumayan...Kalau latarbelakang bukan seorang nelayan....mengapa nak jadi nelayan. Kemudian bila kerajaan atau wakil rakyat tak bagi, mulalah memberontak....tak nak undi kerajaan lagi.....parah sekali hati nurani mereka ini.

Jangan hanya kerana mahu mendapat apa yang orang lain dapat, kita sewenangnya lupa diri. Lupa bahawa kita sebenarnya tidak layak. Lupa bahawa ada orang lain lagi yang lebih layak menerima bantuan itu.

Tahu dan sedarkah kita, dengan bersikap begini, sedar tak sedar kita sebenarnya memiskinkan diri sendiri hanya kerana tidak mahu ketinggalan atau dalam bahasa Brunei " nda mau kasiritan ". Ingatlah kepada nasib saudara-saudara kita yang kurang berkemampuan. Bertolak ansurlah sedikit. Jangan tamak dan haloba. Kita sudah mendapat ganjaran daripada kerajaan dengan diberikan kesempatan untuk menjawat jawatan.

Kalau sampai bantuan untuk orang lain pun kita nak sapu, apalah lagi yang mampu diperolehi oleh golongan susah ini. Jika nak jadi nelayan untuk menyambung kehidupan rasanya wang ganjaran perkhidmatan lebih daripada cukup untuk membeli injin sangkut dan perahu serta kelengkapan lain. Selebihnya kita akan layak juga mendapatkan subsidi kerajaan berupa subsidi petrol dan mungkin elaun sara hidup.

Jangan terlalu ikutkan perasaan dengki, irihati dan tamak yang tak berkesudahan. Cubalah menjadi insan yang BERDIKARI. Percayalah, kerajaan juga akan menyediakan bantuan kepada rakyatnya yang rajin dan tekun berusaha. InsyaAllah.

JANGAN SAMPAI KITA JADI BENAR-BENAR MISKIN HANYA KERANA SIKAP KITA YANG SUKA MEMISKINKAN DIRI UNTUK MENDAPATKAN SESUATU.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan