Ahad, 2 Mei 2010

ASAM GARAM BERFACEBOOK

Bila kita sudah mengambil keputusan untuk menulis nota atau memasukan gambar di dinding Facebook kita, apa lagi bila kita ‘tag’ rerakan kita pada nota atau gambar tersebut, maka kita secara automatik telah terdedah dengan pelbagai komen dan pandangan daripada rerakan kita atau rakan pada rakan kita.

Komen yang datang tentunya akan lahir dari pandangan yang berbeza-beza. Dah memang kata orang “ RAMBUT SAMA HITAM, HATI LAIN-LAIN ”. Apa lagi di zaman sekarang ini, warna rambut pun sudah beraneka…..selain hitam yang kemudiannya secara lumrah bila tiba masanya akan menjadi putih kini ada pula warna maroon, hijau, perang dan macam2 lagi.

Nah…sebenarnya kita harus bersedia dengan setiap komen atau pandangan. Pro atau kontra, itu lain cerita. Kalau kita rasa komen atau pandangan yang diberikan rakan adalah baik, bersyukurlah..! TAPI kita tidak seharusnya menganggap komen atau pandangan yang tidak menyebelahi kita sebagai negatif dan tidak baik. Ada komen yang mungkin kita anggap negatif ni boleh membantu meningkatkan kematangan kita. Kalau komen tu benar2 tak boleh kita terima…bukan masalah untuk tidak menghiraukannya. Ignore ja tak payah PADAM kerana mungkin ia dapat memberi manfaat kepada rakan2 lain yang terbaca.

Kalau kita hanya mengharapkan komen2 yang positif, tak payahlah pos nota atau gambar pada dinding kerana ia masih boleh dibaca oleh pengguna FB khususnya rerakan kita. Lebih baik nota atau gambar diposkan melalui sms FB untuk rerakan tertentu sahaja. Melalui sms hanya rakan yang dipilih sahaja yang dapat melihat dan membaca gambar atau nota kita….Selamat….tak terdedah dengan komen2 negatif.

KALAU TAKUT DILAMBUNG OMBAK, JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI….KALAU TAKUT DENGAN RISIKO, JANGAN BICARA TENTANG PERJUANGAN…KALAU TAKUT DIKOMEN, JANGAN POS NOTA/GAMBAR DI DINDING FB……..KITA TERDEDAH DENGAN PELBAGAI KEMUNGKINAN. FIKIR-FIKIRKAN….JANGAN SUDAH TERHANTUK BARU TERNGADAH.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan